Mijn ontwerpproces voor een illustratie

Met mijn illustraties probeer ik altijd een vereenvoudigde versie van de werkelijkheid te laten zien. Ik laat onnodige details weg en probeer kenmerkende details juist in het oog te laten springen.

Hieronder deel ik de vijf stappen van mijn ontwerpproces voor een illustratie. Deze aanpak is in mijn ogen de meest effectieve manier om tot een mooi resultaat te komen.

 
Mijn ontwerpproces voor een illustratie - Menno van der Meer
 

Stap 1. Doelen en wensen bepalen

Om een geslaagde illustratie te kunnen ontwerpen, moet ik eerst weten wat je doelen, wensen en voorkeuren zijn. Daarna kunnen we samen bepalen welke stijl daar het beste bij past.

Het is handig om al vroeg afspraken te maken over zaken als kleuren, vormen en details. Dan kan ik daar rekening mee houden bij het schetsen en illustreren.

 

Stap 2. Foto’s of video’s bestuderen

Om gedetailleerde illustraties te kunnen maken, heb ik foto’s of video’s nodig. Beeldmateriaal stelt me namelijk in staat om het onderwerp tot in detail te bestuderen.

De foto’s of video’s kunnen van jezelf zijn of van Google komen. Ik ga ze alleen gebruiken als vergelijkingsmateriaal. Een goede foto kan ook als basis dienen voor een illustratie.

 

Stap 3. De illustratie in grote lijnen tekenen

Ik maak mijn illustraties in Adobe Illustrator, een programma om vector-afbeeldingen mee te maken. Het voordeel van vector-afbeeldingen is dat ze schaalbaar zijn en altijd van hoge kwaliteit blijven.

In Illustrator begin ik vaak met het maken van allerlei lijnen om de randen en contouren van de illustratie vast te stellen. Na deze stap heb je een goede basis.

 

Stap 4. De illustratie voorzien van kleur

Als de lijnen goed staan, is het tijd om de illustratie kleur te geven. Ik kan werken met een kleurenpalet dat door jou is vastgesteld of zelf een palet van kleuren samenstellen.

Na het kleuren kunnen de lijnen weggehaald worden. Daarna check ik de hele illustratie nog een keer en stuur ik de eerste versie naar je toe. Daarna is het altijd mogelijk om in overleg nog enige aanpassingen te maken.

 

Stap 5. Bestanden maken en versturen

Als een illustratie klaar is, verstuur ik een digitale map met bestanden. In die map zit de illustratie in allerlei bestandstypes, geschikt voor zowel online gebruik als voor drukwerk. Ik voeg ook een document toe met uitleg over het gebruik van de verschillende bestandstypes.

Als er dan nog vragen zijn, kun je die altijd stellen. Ik kan ook van dienst zijn bij het verwerken van de illustratie op je website of in ander materiaal zoals kaarten, posters of brochures.

Ook benieuwd hoe ik logo’s en huisstijlen maak? Dat lees je hier.

 

 

Neem gerust contact met me op. Ik lees alle berichten en probeer zo snel mogelijk te reageren.