Mijn ontwerpproces voor een website

Een succesvolle website maken is niet eenvoudig. Om een goede site te creëren moet je eerste passende ontwerpen bedenken en er daarna gebruiksvriendelijke pagina’s van maken.

Hieronder deel ik de vijf stappen van mijn ontwerpproces voor een website. Deze aanpak is in mijn ogen de meest effectieve manier om tot een mooi resultaat te komen.

 
Mijn ontwerpproces voor een website - Menno van der Meer
 

Stap 1. Doelen en wensen bepalen

Om de perfecte website te kunnen ontwerpen, moet ik eerst jou, je organisatie en je publiek leren kennen. Daarom geef ik je een vragenlijst met vragen over je doelen, wensen en voorkeuren.

Het is de bedoeling om samen uit te werken waar de website aan moet voldoen. In deze fase stemmen we bijvoorbeeld af welke pagina’s en functionaliteiten de site gaat krijgen. Ook bepalen we hoe de inhoud van de website – denk aan foto’s en teksten – tot stand komt. Zo krijgen we allebei een duidelijk beeld van het project.

 

Stap 2. De basis van het ontwerp maken

In deze fase ga ik aan de slag met het ontwerp. Het eerste ontwerp houd ik heel simpel. In deze fase gaat het puur om de opbouw van het geheel. Met een programma voor vormgevers teken de volgorde uit van alle elementen op alle pagina’s.

Dit ontwerp heeft nog geen logo’s, kleuren of mooie lettertypes. Door in zwart-wit te werken en nog geen stijlen te gebruiken, is het makkelijker om de basis goed uit te werken. Als je akkoord bent met deze algemene lay-out, gaan we door naar de volgende stap.

 

Stap 3. Het ontwerp van stijl voorzien

Nu is het tijd om het ontwerp als het ware in te kleuren. Alle elementen staan al op hun plek en krijgen nu vormgeving die bij jouw stijl past. Ik stem het ontwerp van alle pagina’s op elkaar af en maak er een samenhangend geheel van.

In deze fase komt het ontwerp dus echt tot leven. Ik voeg ook je afbeeldingen en teksten toe. Zo komt alles er precies zo uit te zien als straks op het internet. Als je akkoord bent met deze gedetailleerde lay-out, gaan we door naar stap 4.

 

Stap 4. De website online bouwen

Het ontwerp staat inmiddels zo goed als vast. Aan de hand van het ontwerp van iedere pagina ga ik alles pagina’s online bouwen. Tegelijkertijd optimaliseer ik alles voor gebruik op mobiel, tablet, laptop en pc.

Ik maak de website op een afgeschermde testlocatie. Als de website klaar is, verhuis ik de website naar de juiste domeinnaam. Als je nog een oude website op die domeinnaam hebt, zorg ik ervoor dat die oude site online blijft tijdens het maken van de nieuwe site.

 

Stap 5. Uitleg geven over bijhouden

Je nieuwe website is nu helemaal klaar. Ik voorzie je website van een veiligheidscertificaat en regel alle technische details om de site optimaal te laten werken.

Als je er zelf regelmatig nieuwe inhoud op wilt plaatsen, kan ik je uitleggen hoe je zelf je eigen website bijhoudt. Ook kan je gewoon een berichtje sturen als er een keer iets is.

Ook benieuwd hoe ik logo’s en huisstijlen maak? Klik dan hier.

 

Neem gerust contact met me op. Ik lees alle berichten en probeer zo snel mogelijk te reageren.